Wij krijgen een 4,8 |

“Jan de Jong Verhuizingen zet Roldo Rent Smart Cart in voor verhuizing bieb en bios Groningen”

Aan de Oude Boteringestraat in Groningen staan de verhuiskarren klaar, aan
het Hereplein plannen ze een afscheidsfilmfeestje. Bieb en bios verruilen binnenkort hun vertrouwde onderkomens voor het gloednieuwe Forum.


‘Nee hoor,” zegt Marc Rupert gedecideerd op de vraag of hij de Oude Boteringestraat 18 gaat missen. Hij verheugt zich vooral op zijn nieuwe werkplek. Zijn collega Maurice Laros is minder stellig. “Ik heb eigenlijk nog geen tijd gehad om erover na te denken. Waarschijnlijk komt straks in het Forum pas het besef dat we hier weg zijn.”

Rupert en Laros houden zich allebei bezig met de collectie boeken, dvd’s, games en tijdschriften van het Forum – in totaal zo’n 95.000 stuks. Vanaf maandagochtend half negen pakken zo’n twintig medewerkers ze allemaal in. Niet in dozen, maar op speciale karren: een soort kleine boekenkastjes op wielen.

“Kijk, je hebt aan beide kanten drie meter plank,” vertelt Rupert en hij toont een foto van zo’n smart cart op zijn telefoon. “Daar schuiven we de boeken zo in dat we ze in het Forum gemakkelijk op hun nieuwe plek kunnen zetten.”

Op het bureau van Laros, die de verhuizing coördineert, liggen al tientallen stickers en labels klaar: ‘poëzie’ staat erop, of ‘romans’, of ‘jeugd’, en een letter- en cijfercode. Ieder genre komt straks op een eigen karretje in de verhuiswagen terecht. “Dat wordt eigenlijk nog de grootste uitdaging,” vermoedt Rupert, “die vrachtwagen door de binnenstad.” Het is weliswaar een kippeneindje van de Oude Boteringestraat naar de Nieuwe Markt, maar wel een kippeneindje waarop precies nu driftig aan de weg wordt gewerkt. Maar ach – dan duurt het maar wat langer, drinken ze een extra bakje koffie. Laros en Rupert zien het ontspannen tegemoet. “Het zijn wel veel materialen die we moeten verhuizen, maar het is allemaal vrij concreet en behapbaar: boeken de kar in, boeken de kar weer uit.” Aan het einde van de dinsdag moet de verhuisoperatie klaar zijn.

De andere bibliotheekvestigingen – in een viertal stadswijken en Haren, Hoogkerk en Ten Boer – blijven overigens gewoon open. “Reserveringen kunnen tijdens de verhuisdagen opgehaald worden in de vestiging in Selwerd.”

Kasten, bureaus, stoelen en dergelijke hoeven allemaal niet mee. “In het Forum krijgen we nieuw meubilair,” weet communicatieadviseur Else de Groot. Het gebouw aan de Oude Boteringestraat is nu al eigendom van de Rijksuniversiteit Groningen; die gaat er gebruik van maken als de bibliotheek eruit is. “Het oude meubilair gaat naar onze bibliotheekvestigingen en de Hanzehogeschool, en wat daarna nog overblijft gaat naar een opkoper.”

In het Forum komen de boeken in ingebouwde kasten te staan. “We wilden eigenlijk graag flexibele kasten, maar dat kon niet,” zegt Rupert. Alles, tot en met de boekenplanken, moest aardbevingsbestendig zijn aan het Forum, zo bleek in 2016. Samen met mislukte aanbestedingen, financiële strubbelingen en ruzie tussen gemeente en provincie zorgde dat ervoor dat de bouw de nodige vertraging opliep.

“Hoelang wordt er al aan gewerkt?” vraagt De Groot zich hardop af. “Al járen,” antwoordt Laros. Al die tijd leven de medewerkers al naar de verhuizing toe, maken ze plannen voor hoe het eruit moet komen te zien. Rupert: “Tien jaar geleden zaten we op de eerste plannen al boekenkasten in te tekenen.”

In het Forum krijgt de collectie ongeveer evenveel kastruimte ter beschikking als nu. “Alleen wordt het verdeeld over een veel groter gebouw,” zegt De Groot. Rupert: “Mensen vragen vaak: waar komt de bieb nou?” Het antwoord is eigenlijk: overal in het Forum.

Verdieping 3 en 8 worden in hun geheel voor de collectie. “Maar onze dvd’s en boeken over techniek komen bijvoorbeeld bij het SmartLab te staan,” vertelt Laros. “En onze dvd’s en boeken over film bij de bioscoopzalen.”

Half november verhuist het Filmhuis van het Hereplein naar het Forum. Alle vijf filmzalen in het Forum, variërend in grootte van 30 tot 175 zitplaatsen, zijn voorzien van nieuwe doeken. De apparatuur van het Hereplein gaat voor een deel mee, maar veel is afgeschreven. Op zondag 17 november is het filmtheater voor het laatst open, met een speciaal minifilmfestival: Good Bye, Hereplein! “Een verwijzing naar de film Good Bye, Lenin!,” legt programmeur Ruben Allersma uit. Die film is namelijk in het Forumgebouw verwerkt: de bar van het filmcafé is omwikkeld met een ouderwetse 35 millimeter celluloid-kopie van Good Bye, Lenin! “Dus als je daar een biertje drinkt, zie je ergens ter hoogte van je knie plaatjes uit de film.”

Om afscheid te nemen van de oude stek, haalt het filmhuis vijftien publieksfavorieten uit negen jaar bios-aan-het-Hereplein opnieuw uit de kast. “Bezoekers konden via een speciaal e-mailadres aangeven welke films ze nog eens terug zouden willen zien,” zegt Allersma. “Die vertonen we van 10 uur ’s morgens tot 9 uur ’s avonds in onze drie zalen.” Het afscheidsprogramma is ‘een mix van alles’. “Er zit een Von Trier bij, Melancholia, een mooie animatiefilm, The Red Turtle, we hebben de romantische komedie Le fabuleux destin d’Amelie Poulain en ook Drive, een actiefilm.”

Het volledige programma maakt de bioscoop maandag bekend. Voor de toegangskaartjes gelden de gebruikelijke tarieven.

Nieuws

2 november 2019
Bieb en bios klaar voor Forum

Liebe Kunden, hier entsteht unsere neue Internetpräsenz.

Wir sind in Kürze wieder für Sie da. Sie erreichen uns wie gewohnt unter +49 (0) 2251 149 620 oder per Mail unter info@roldorent.de